Şarj Sorunları, FAYDALI BİLGİLER - BLOG, Genel

Telefon Bataryası Şişti Ne Yapmalıyım ?

telefonun bataryasi sisti ne yapmaliyim

Telefon bataryası şiştiğini farkettiğiniz zaman panik yapmadan telefonu kimsenin zarar görmeyeceği bir yerde tutarak bu yazımızı okuyun. Batarya şişmesi hakkında anlattıklarımıza göre telefonun durumunu kontrol ederek, yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olun. Bu sayede size ve sevdikerinize zarar gelmeden telefonunuzu ve içindeki bilgileri kurtarın.

Batarya Şiştiği Zaman Ne Yapmak Gerekli

Telefon bataryası şiştiği zaman mutlaka kullanmayı bırakarak, en kısa zamanda batarya değişimi yapılması sağlanmalıdır. Aksi takdirde her an yanınızda patlayacak veya yanacak bir telefon ile gezeceğinizi düşünün. 

Batarya şişmesi telefonarda sıklıkla görünmektedir. Batarya şişmesi olan telefonda patlama, yanma olmasa bile telefonun ekranına, arka kapağına zarar verebilmektedir. Bu da telefonun tamir masrafını yükseltecektir.

Batarya şişmesi olan telefonu tamiri için teknik servise götürmeden önce ekranını veya telefonun modeline göre arka kapağını sökebiliriz.

Apple iPhone telefonlarda batarya şişmesi ekrana baskı yapar. Bu baskı sonucu ekran kırılabilir veya dokunmatiği bozulabilir. İmkanınız varsa telefonun alt tarafında bulunan 2 vidayı sökebilirsiniz. Bu sayede şişmiş olan batarya ekrana zarar veremeyecek.

Samsung, Xiaomi ve Oppo gibi markalarda ise batarya şişmesi genelde telefonun arka kapağında açılma olmasına sebep olur. Dikkatlice ve kırmadan arka kapağı çıkartabiliriz.

Şu ana kadar batarya şişmesinin öncelikle size ve yakınlarınıza zarar vermemesini, daha sonra telefonun diğer parçalarına zarar vermemesini sağladık. Şimdi akıllı telefon, tablet ve bilgisayarında batarya şişmesi olan kullanıcıların merak ettiği diğer sorulara bakalım.

Batarya Şişmesi Nasıl Alaşılır?

Batarya şişmesi belli bir seviyeye geldikten sonra telefon modeline göre farklı belirtiler ile ortaya çıkar. Telefon bataryası şişmeden önce şarjı daha az gider ve ani kapanmalar yaşanır. Telefonun bataryası şişmeye başladığı zaman ekranın kenarında açılma gözlemlenir. Bu genellikle iphone telefonlarda ve ekranı sökülerek montaj yapılan android cihazlarda gözlemlenir.

Diğer modellerde batarya şişmesi yaşandığında ise telefonun arka kapağında açılma oluşur. Android telefonlarda gözüken bu durum ise arka kapaın daha kolay yerinden çıkmasından kaynaklanır.

Batarya şişmesi olan telefonun ekranında ve arka kapağında açılma yok ise, telefonu beyaz arka planı olan bir uygulama yada menü açarak kontrol edebilirsiniz. Arka plan beyazmenüde olan telefonun ekranına hafif baskı yaptığınız zaman  renk bozulması ve siyahlaşma oluşuyor ise batarya şişmesi başlamıştır.

Batarya Şişmesi Kullanıcı Hatası mı?

Garanti süresi dahilinde batarya şişmesi olan akıllı telefon ve tabletlerin, yetkili servisler tarafından ücretsiz batarya değişimi yapılmaktadır. Batarya değişiminin ücretsiz yapılabilmesi için kullanıcı hatası olmaması gerekmektedir. Batarya değişimi kullanıcı hatası kapsamında olup olmadığı yetkili serviste yapılacak kontroller sonrası tespit edilmektedir.

Batarta şişmesi kullanıcı hatası mı? değil mi? diye kontrol etmek için aşağıdaki testler yapılmaktadır;

  1. Telefonda darbe, düşme, kırık ve çatlak olup olmadığına bakılır.
  2. Sıvı teması kontrolü telefonun içerisinde bulunan sıvı bantlarının kontrolü yapılarak sağlanır.
  3. Daha önce yetkili servis dışında ekran değişimi, şarj soketi değişimi, anakart tamiri gibi bir tamir işlemi olması kullanıcı hatası ve garanti sonlandırılması anlamına gelir.
  4. Batarya şişmesi yaşanan cihazları şarj etmek için kullandığınız şarj aleti kontrol edilir. Orjinal şarj aleti ile şarj etmiyorsanız kullanıcı hatası olarak geçer.

Telefon Pil'i Neden Şişer?

Telefon pili şişmesine en çok kullanılan şarj aletleri sebep olmaktadır. Yan sanayi veya lisansı olmayan markaların şarj aletleri ve powerbank kullanımı telefonun pilinin şişmesine sebep olur.

Şarj soketinde oluşan kırılma veya sıvı teması batarya şişmesine sebep olabilir. Şarj soketinde sorun olan telefonlarda, şarj esnasında farklı akım vererek kısa devre oluşmasına sebep olabilir. Bu durumda telefonun pili şişmeye başlar.

Ekran değişimi veya farklı bir tamir işlemi sonrası telefonun bataryasının zedelenmesi de zaman içerisinde şişme yaşanmasına sebep olur.

Telefon bataryasına yabancı cisim ile müdahale etmei delinme ve diğer blinçsiz müdahaleler bataryanın şimesine, yanmasına, patlamasına sebep olur.

Telefon Bataryası Şişti Nasıl İner?

Telefon bataryası şişme olduğunda iğne batırmak, şişen bataryaya baskı yapmak veya bataryayı çıkarıp düzeltmeye çalışmak batarya şişmesini indirmez.

Telefon bataryasu şiştiği zaman sadece batarya değişimi yaparak sorunu çözebilirsiniz.

Aksi takdirde yapılacak diğer farklı ve bilinçsiz işlemler hem size hemde telefonunuza ciddi hasarlar verebilir.

Bataryası Şişmiş Telefon Açılır mı?

Bataryası şişmiş telefon uzun süre şarjda durduğu takdir açılabilir. Fakat kullanım süresi kısa ve riskli olacaktır. Batarya şişmiş telefonu açmak için telefonu ortalama 2-3 saat şarjda tutup ekrana görüntü gelmesi beklenir. 

Bataryası şişmiş telefonu şarjda 2-3 saat bekletmenize rağmen ekrana görüntü hiç gelmiyor veya sürekli kendini açıp kapatıyor ise, telefonun bataryası tamamen bitmiştir.

Telefonun farklı bir arızası yok ise yeni batarya değişimi ile telefon tekrardan açılır hale gelecektir.

Batarya Şişmesi Ekrana Zarar Verir mi?

Batarya şişmesi telefonda bir çok parçaya zarar verebileceği gibi ekrana da zarar verebilir. Ekranda piksel oluşmasına ve ekran filmlerinin kopmasına kadar telefon batarya şişmesine göre ekrana zarar verir. 

Batarya şişmesi ekrana zarar verdikten sonra ek olarak ekran tamiri veya ekran değişimi yapmanız gerekecektir. Ekran değişimi ile beraber yapılacak batarya değişimi işlemi fiyat olarak biraz daha makul olacaktır.

Telefonun bataryasının şişerek ekrana zarar vermemesi için mutlaka orjinal veya kaliteli şarj aletleri kullanın.

Bataryası Şişmiş Telefon Şarja Takılır mı?

Bataryası şişmiş telefonu kullanmamanızı tavsiye etsek bile zor durumda kaldığınız zaman şarja takarak kullanabilirsiniz. Telefonun bataryası şiştiği için tamamen bozulmadı ise, şarj etmeye başladıktan sonra açılacak ve tekrardan kullanabileceksiniz. 

Şarj taktığınız bataryası şişmiş telefonu güvenlik amacı ile, şarj olurken kullanmamanzı tavsiye ederiz. Belli bir şarj seviyesine geldikten sonra şarjdan çıkartarak kullanmanızı öneririz.

Yeni Takılan Batarya Neden Şişer?

Telefonun batarya performansı düştüğü zaman veya pil şiştiği için batarya değişimi yaptırdınız. Fakat yeni değiştirdiğiniz batarya 1-2 ay içerisinde tekrardan şişmeye başladıysa bunun bazı nedenleri vardır.

Yeni bataryanın şişmesinin sebeplerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Kullanılan bataryanın kalitesiz olması
  • Uzun süre beklemiş batarya ile değişim  yapılmış olması
  • Sıfır batarya kullanılmamış olması
  • Telefonda kısa devre olması
  • Kullanılan şarj aletinin arızalı olması
  • Batarya değişimi yapılırken montaj sırasında yapılan hatalar

Şişmiş Batarya Tehlikeli Yaratır mı?

Şişmiş telefon bataryası hem kullanıcı için hemde telefon için ciddi zararlar verebilir. Aşırı sıcak veya aşırı soğuk havalarda ise şişmiş bataryalı cihazı kullanmak daha büyük riski ortaya çıkartır. Şişmiş bataryanın yaratacağı en büyük tehlike ise aniden patlama yaparak yanmaya başlamısıdır. 

Şişmiş Batarya Ne Kadar Dayanır?

Şişmiş bataryanın ne kadar dayanıp dayanmayacağı konusunda net bir zaman söylemez. Çünkü bozulmaya başlayan bir pil her an tamamen kullanılamaz hale gelir. Şişmeye başlayan bataryayı delmeye çalışmamalı ve dış ortamdan gelecek yabancı maddelerden koruyarak tamamen bozulana kadar kullanabilirsiniz. 

Şişmiş batartanın ömrü tamamen bittiği zaman, telefon bataryayı görmez. Bu durumda telefonu şarja taktığınız zaman yeniden başlatır veya hiç tepki vermez.

Cep Telefonu Pil Ömrü Ne Kadar

Cep telefonlarında kullanılan pil ömrü ortalama 500 şarj döngüsüne eşittir. Aktif kullanılan cep telefonlarını günde 1 kere tam %100 şarj ettiimizi düşündüğümüz zaman 500 şarj döngüsü ortalama 1.5 yıla denk gelir.

Bu süreden sonra bataryanın ömrü tükenmeye ve şarj sorunları ortaya çıkmaya başlar. Kullanılan şarj aletleri pil ömrünün tükenmesine etki eden unsurların başında gelir. Sürekli oyun oynamak ve telefonu günde 2-3 kere şarj ederek kullanıldığı takdirde pil şarj döngüsü daha kısa zamanda dolarak pil ömrünü azaltmaktadır.

BİLGİLENDİRME

Cep telefonu ve tabletlerde kullanılan lityum iyon piller darbe ve delinme sırasından patlayrak alev alabilir. Bu gibi durumlarda telefonun pilini sökmeye çalışmak veya telefonu o şekilde kullanmanın vereceği sorumluk size ait olacaktır.

Daha önce samsung galaxy note 7 telefonun üretiminde kullanılan bataryada patlaması ve yanma sorunları ortaya çıkmıştır. Üretici firma Samsung telefonu bütün dünyadan toplatılmasını sağlamıştı.

Bu tarz bir sorumluluk almak istemeyen kullanıcılar mutlaka en yakın güvenilir teknik servis veya yetkili servisten destek almalıdır.